2024-07-25

Liksom den kristna apokalypsen, anger Ragnarök en serie tecken som i slutändan kommer att definiera tidernas ände. Det första tecknet är Fimbulvinter, en lång och oavbruten kall vinter med konstant snö som håller i ett år. En röd tupp som heter Fjalar kommer att varna jättarna att Ragnarök har börjat.

En andra tupp kommer att varna alla döda för att Ragnarök har börjat. Äntligen kommer en tredje röd tupp som heter Gullinkambi, en tupp som bor i Valhalla, en majestätisk hall som ligger i Asgård, varna alla gudar för början av slutet. Guden Heimdallr kommer att använda sin trumpet för att spela en specifik ton som kommer att höras i Valhalla, och detta kommer att väcka de döda till liv och de kommer att marschera till riket som kallas Vigrid (platsen för striderna), där den sista striden kommer att ta plats.

Havet kommer att slitas sönder och världsormen, en orm så stor att den omger jorden och greppar sin egen svans, kommer att resa sig från havens djup för att gå med i striden. Gudarna Balder och Hod kommer också att återvända från de döda för att slåss i denna sista strid.

En kamp för att få slut på allt?
Loke och hans hord, såväl som frostjättarna, kommer att segla till Vigrid för att slåss mot asarna på ett skepp gjord av döda mäns spikar, som ett spökskepp. Alla monster och jättar, som lågjätten Surtr, Hels hund Carm, vargen Fenrir (Fenris) och jättarnas ledare, Hrym, kommer att skapa en mäktig armé mot gudarna.

Resultatet av kriget kommer att bli att Thor och Oden och de flesta av gudarna kommer att dö och drakarna kommer att släppa ut eld som kommer att förstöra allt liv på jorden.

Men detta är inte slutet. Saker och ting kommer att börja igen med ett nytt lopp; en ny värld kommer att uppstå från havens djup. De två första dödliga kommer att heta Lif (kvinna) och Liftrasir (man) och de kommer att återbefolka jorden.

Gudarna Vali och Vidar, samt sönerna till Thor och Hoenir, som överlever striden, kommer att bege sig till Idavoll, som inte kommer att förstöras i Ragnarök. Gudarna Balder och Hoder kommer att återupplivas och en ny era börjar.

Vad säger den nordiska apokalypsen oss?
Den apokalyptiska berättelsen om Ragnarök visar kampen mellan gudar – med svåra konsekvenser för både människor och gudar. Människorna är ”collateral damage” i detta krig, ungefär som i hinduisk mytologi. Detta skiljer Ragnarök från den kristna apokalypsen, där människor straffas för att de inte är lojala och trogna mot Gud.

Mänskligheten har varit fascinerad av ”tidernas ände” så länge som historien har nedtecknats. I kristendomen är det ”domens dag” som beskrivs i Uppenbarelseboken; i judendomen är det Acharit hayamim; i aztekisk mytologi är det legenden om de fem solarna; och i hinduisk mytologi är det historien om avatarer och mannen på hästen.

299 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us