Laggagubben

Laggagubben

Mellan blocken vid en av de största rymmer Laggagrottan. Grottans ingång är trång, men den mynnar i ett torrt utrymme stort nog för att övernatta i. En mindre grotta finns också längre upp på berget.

Det finns gott om sägner kring Laggagubben som ska ha huserat här. Han var ibland en jätte som, åtminstone när han sågs senast, var minst 500 år. Ibland var han en liten trollgubbe.

Laggagubben tyckte inte om ljudet av kyrkklockor, och försökte kasta sten på både Lagga kyrka och klockstapeln intill. En gång försökte han kasta sten på vikingadottern Grimsa som bodde på Broborg. Han misslyckades dock, och stenen med hans fingeravtryck ligger fortfarande kvar nedanför grottan.

Det sägs också att Laggagrottan hade en underjordisk förbindelse till Uppsala högar, där det också bodde en trollgubbe. De brukade hälsa på hos varandra under ett våldsamt festande.

Enligt sägnen ska han återvända när Ös­tunasjön har blivit åker, Laggafjärden har blivit äng och klockorna har slutat ringa. Nu är både sjön och fjärden borta,­ men klockorna ringer fortfarande, så jätten håller sig borta.

Laggagrottan

I ett litet skogsparti bakom Lagga skola har inlandsisen lämnat efter sig stora flyttblock som bildar en kulle full av hål och sprickor. Ett större hålrum kallas Laggagrottan. Den trånga ingången leder till en grotta inne i kullen. Platsen är äventyrlig för barn. ”Att klättra mellan stenarna och fantisera om troll som bor i de mörka hålorna kan bli en upplevelse att minnas”.

Visit Knivstas hemsida.

173 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

DanishEnglishFinnishHindiNorwegianSwedish