Mordet på Axel von Fersen

Mordet på Axel von Fersen

Riksmarskalken Axel von Fersen misshandlades till döds av en folkmassa framför Stockholms Rådhus (nuvarande Högsta Domstolen) vid Riddarhustorget den 20 juni 1810.

Bakgrunden till mordet var rykten om att von Fersen låg bakom en komplott att mörda kronprinsen. Denne var son till en österrikisk hertig, adopterad av den barnlöse Karl XIII och utsedd till svensk tronföljare under namnet Karl August.

Axel von Fersen
I maj 1810 gav sig Karl August ut på en resa till södra Sverige. Han var sjuklig och drabbades under resan av illamående, frossa och svindel. Under en truppinspektion på Kvidinge hed fick han ett slaganfall, föll medvetslös av hästen och dog kort därpå. Stockholm surrade av politiska intriger. Här spreds ett rykte att tronföljaren blivit utsatt för ett attentat och dött av förgiftning. Den inflytelserike Axel von Fersen och hans syster grevinnan Piper utpekades som anstiftare. Ryktena blev än intensivare när det visade sig att Karl Augusts kropp obducerats innan hovets läkare hunnit fram till Kvidinge. Inälvor och maginnehåll var försvunna och obduktionsprotokollet gav inget besked om dödsorsaken.

När Karl Augusts likvagn anlände till Stockholm den 20 juni rådde upploppsstämning i huvudstaden och stora folkmassor samlades på gatorna. Begravningsprocessionen formerades ute vid Liljeholmen för att köra in till slottet. Främst rullade vagnen med Karl Augusts kista, höljd i ett svart täcke som var grått av damm efter den långa färden från Skåne. Därefter kom von Fersens eleganta vagn, prydd med förgyllningar och grevlig krona och dragen av sex vita hästar .

Den upphetsade stämningen i staden hade skrämt kungaparet från att delta i kortegen, von Fersen fick som riksmarskalk representera hovet. Också han hade varnats för att visa sig, men han vägrade vika sig för hoten. Redan vid Hornstull började det mullra hotfullt i folkmassan. Man spottade på von Fersens lakejer. På Hornsgatan började man kasta sten. Vid Maria kyrka krossades ett fönster i vagnen och inne i Gamla stan tilltog stenkastningen. Alla fönstren gick i bitar, von Fersen träffades och tvingades blödande krypa ned på vagnsgolvet.

43 Nedladdningar
180 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

DanishEnglishFinnishHindiNorwegianSwedish