Wenngarns slott

Sveriges äldsta bevarade brev från 1164 handlar om området kring Wenngarn, genom århundradena har Vasaätten, statsmän, riddare och riksråd bott och härskat på Wenngarn. Magnus Gabriel de la Gardies magiska slott och sköna barockpark är några pärlor på platsen där ett samhälle byggdes upp under 1900-talet kring Sveriges första alkoholistanstalt.

Wenngarn har två kända spöken.

Den dränkta fogden
Det finns en märkligt passage med anknytning hit till de gamla dryckeskällarna. Sägnen säger att en av fogdarna på Wenngarn påpassligt drunknade i en tunna med mjöd i källaren, om någon hjälpte honom ned i karet förtäljer inte historien. Den ogillade fogden skall dock gå igen som han var i sin sista stund i livet. De tidigare arrendatorerna på Wenngarn brukade skrämma barn med att akta sig att gå ned i den mörka källaren, med den sprattlande dödskampens gurgel som kuslig åminnelse om en ond tid.

Svarta Anna
Tidigare piga på Wenngarn som ofta ses svepa förbi i stensalen på översta våningen i slottet.
Är det hon som ställer till det för servisen och lägger besticken i oordning när dom dukat för fest, eller är det den bestämda damen med knut som ett medium mött i Disasalen, hon som är arg över att vi flyttat hennes linneskåp från slottet som inte bara river ner vårt linne utan kanske även flyttar runt besticken?

FAKTA

Slottet består av en huvudlänga med två flyglar, som omger en liten borggård. Det fick i stort sett sin nuvarande yttre form i slutet av 1500-talet. Hertig Gustav byggde då på en våning och lät uppföra två låga flyglar. En latinsk inskrift på slottets södra gavel bekräftar detta: HANC EXSTRUXIT ILLUSTRIS PRINCEPS GUSTAVUS DUX SAXONIAE MDXCI. (Detta hus uppfördes av den frejdade fursten Gustav, hertig av Sachsen, 1591) Magnus Gabriel de la Gardie gjorde stora insatser för vetenskaperna och de sköna konsterna.

Han lät Jean de la Vallée, en av dåtidens främsta arkitekter, utföra ritningarna till en omfattande ombyggnad, som pågick mellan 1663 och 1670. Slottet fick då sin fulla höjd och trapphuset byggdes. Greven var synbarligen angelägen om att så fort som möjligt göra slottet användbart. Utländska konstnärer och hantverkare tillkallades för den inre utsmyckningen. De de la Gardieska slotten präglas i stor utsträckning av bibelcitat och målningar med andliga motiv.

232 views

print


image_pdfPDF
(Visited 23 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.