Tekla på Wedevågs Herrgård

Här spökar Tekla. Hon var gårdens disponentfru som levde här fram till sin död den 30 december 1914. Hon visar sig inte varje dag, men när man minst anar det så dyker hon plötsligt upp. Gården ägs och innebos av familjen Schalander och de märker framför allt av Teklas närvaro genom att hon gillar att flytta på saker.

Det är vanligt att saker försvinner spårlöst, och det inte helt ovanligt att de efter en tids letande återigen dyker upp på den plats där man tidigare letat. Tekla verkar vara andans väktare, för här känner man sig verkligen välkommen. Tekla var disponentfrun på bruket.

Tekla Keiller

Hon styrde och ställde med fast hand och på den tiden så vistades hon oftast i det rum som vi idag har som TV-rum. Från balkongen hade hon bra utsikt över bruket. Trots tidevarvet så var huset tekniskt välutvecklat. Det finns t.ex. knappar överallt i byggnaden som man kan trycka på.

På en tavla i köket ser man sedan vilken knapp som blivit intryckt. Då kunde sedan tjänstefolket springa hit och dit för betjäning. Men Tekla använde inte dessa moderniteter. Hon hade sin käpp, som hon istället kraftfullt dunkade i golvet.

Än i dag dunkar Tekla i golvet då och då, men det behöver man ju inte vara rädd för. Vi vet ju att det bara är Tekla som kallar på sitt tjänstefolk och de är ju också sedan länge hädan gångna.

38 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar