Visslerbjerspatronen och Hin Håle

I slutet av 1800-talet var det vanligt att större bondgårdar hade en så kallad vällingklocka, som sköttes av rättaren på herrgården och någon av pigorna på bondgården. Klockan kallade statarna till tjänstgöring på gården och upplevdes säkert som en plåga många gånger.

Lilla Markie hette förr i världen Visslebjer. Där bodde en gång en patron som hade som motto att allting ska gå så at de visslar efter!. Patron var vida beryktad för sin brutalitet mot arbetsfolket och även mot alla andra om det föll honom in.

Arbetstiden på Visslebjer var alltid längre än på andra gårdar. Folket började tidigare på morgonen och slutade senare på kvällen. Trots detta har patron också börjat dra ner på matrasterna – lillemidda, midda och meaftan, så att också dessa blev kortare än vad som var brukligt på Söderslätt i dessa tider. Resultatet av detta blev dock att folket på Visslebjer fick mindre uträttat än vad som var fallet på andra gårdar. Detta faktum fördunklade patrons humör i ännu högre grad. Odalfolket knotade över sin hårda arbetsgivare, men något alternativ fanns inte.

En sommar var Visslebjersherren värre än vanligt mot sitt folk. Utringningen på morgonen kom före soluppgången. Rättaren som hade att sköta vällingklockan, hade fått sträng befallning av sin husbonde att i arla morgonstund sätta de lathundarna igång så att de visslade efter.

I Bösarp, Åby, Simlinge och andra byar på Söderslätt hette det: På Visslebjer börjar di en timme tidigare än vi om morgnarna, men så slutar di också en timme senare om kvällarna i stället.

När halva hösten var gången tyckte folket på Visslebjer att det gått för långt. De drevs ut på fälten och markerna tidigt, utan att kunna uträtta något förrän dagsljuset kom. Både rättaren och inspektorn var lika missnöjda med sakernas tillstånd som arbetsfolket. Man och man emellan uttalades många kraftord. Det jäste i leden på Visslebjer.

En gråkall och mörk höstmorgon hände det sig. Tupparna hade just börjat gala. Då började Visslebjers vällingklocka att ringa ut. Den ringde två minuter, fem, tio – en hel kvart. Patronen vaknade till inne i sitt sovrum, reste sig upp och gnuggade sömnen ur ögonen. – Vad kan det gå åt rättaren, undrade han, kanske det brinner? Han öppnade fönstret, men varken rök eller eld syntes till. Ringningen fortsatte emellertid. Patronen fick snabbt på sig kläder och rusade ut på trappan och skrek: Sluta opp å ringa din …

Något invektiv kom aldrig över hans läppar för han tyckte sig märka i morgondunklet att det inte var rättarens gestalt som stod vid klockan. Nej, det var en jättestor svart figur, och det verkade nästan som om han hade horn på huvudet….

Patronen kände en rysning gå genom kroppen, sedan rusade han in och hämtade sitt muskedunder som han alltid hade laddad ovanför sin säng. Han for ut på trappan igen, och skrek åt ringaren så att det hördes ända till Gylle: Slutta opp å ringa ellers skjuter ja!

Ringningen fortsatte och strax hördes en kraftig smäll. Patron hade siktat högt ovanför ringaren, som oförtrutet fortsatte med sitt arbete. Nu sprang patron in, letade upp kruthorn och salt och laddade bössan. Han gick ånyo ut på trappan, varnade ringaren med orden Håll nu opp med de där, ellers ska du få detta här mitt i skrovet, din fähund!

Ringningen fortsatte. Visslebjersherren svor, stampade och väsnades innan han så lät salvan gå iväg. Han tog ett par steg bakåt av rekylen och hade svårt att se för krutröken men när denna skingrats upptäckte han till sin häpnad att ringaren stod kvar på samma plats. Och fortsatte ringa.

Nu gav patron upp, satte ifrån sig muskedundret, bommade igen dörren och gick till sängs. Snart upphörde ringningen därute. Hela dagen tillbringade patron i sängen. I flera dagar därefter höll han sig inomhus och när han så småningom visade sig igen hade helt förändrats. Han röt inte längre mot sitt folk, arbetstiderna kortades av och när skörden var bärgad bjöd han till ett rejält höstagille. Från den hösten var tillvaron på Visslebjer betydligt angenämare.

Patron var fullt övertygad om att ringaren var Hin Håle själv. Han var i grunden lite vidskeplig, och detta utnyttjades av hans underlydande. Ringaren var en halmgubbe som statarna gjort och klätt med några tjärade eller sotade säckar. Klocksnöret var fastsatt i halmgubbens ena hand, medan statarna med några rep skötte ringningen väl gömda bakom en stengärdesgård.

131 views

print


image_pdfPDF
(Visited 18 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.