Herr Melchior och djävulen

I Weckholm (Veckholm) hade dom på en tid en präst Herr Melchior (Melker), som var så stark i tron, så han kunde läsa ut Den Onde och läsa levande människor ner i jorden. Dom sa, att de spöka på Ekolnsunds (Ekolsund) slott. Där fanns ett rum, där ingen kunde vara, för där höll Djävulen till.

Då skicka dom bud på prästen i Weckholm för att få hjälp. Prästen kom. Han hade en syl me sej. Han geck in i spökrummet, tog fram sylen och borra ett hål me den i blyet, som satt omkring en fönsterruta. Sen befallde han Fan att krypa ut genom de där lilla hålet och aldrig komma igen i det där rummet mer.

Djävulen måste lyda. Alla hörde hur han jämra och kved när han skulle krypa genom de där lilla hålet. Men ut kom han. Och han hördes aldrig av på Ekolnsund mer.

Ekolsunds slott är ett tidigare kungligt slott i Enköpings kommun, Uppsala län. Den välbevarade barockanläggningen med 1700-talskaraktär ligger intill Enköpingsvägen cirka tio kilometer öster om Enköping nära Ekolsundsviken. Slottsbygget fullbordades i etapper mellan 1600-talets mitt och 1700-talets mitt. Ekolsund har anor från 1300-talet och ägts av bland annat släkterna Vasa, Oxenstierna samt Tott och var under 38 år Gustav III:s sommarresidens.

33 views

print


image_pdfPDF
(Visited 8 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.