Valleberg trollet

På Valleberg hade de en stor hund. Den bruka att få vara med pigan, när hon vallade kreaturen. En kväll, så kom det in ett troll till pigan. Det kom så fort in och sade: “Innan månen går i nedan, så skall vi gifta oss.”

Pigan blev rädd, och hon knöt ett kläde om halsen på den stora hunden. Den sprang till Valleberg. När de fick se hunden så kastade sig drängen på hästryggen och han kom i sista minuten för att rädda pigan från trollet. Men ännu hade inte månen hunnit i nedan.

Drängen kastade yxan över trollet. Och sen had det inte makt. När far min valla kora så hörde han att det sjöng så grant inne i berget. Det var “bergfolk” som sjöng. Det var alldeles slät bergvägg och det var innanför den som det sjöng.

En gång så han en stor kuslig hund som sprang där, men han blev borta, när han kom till bergväggen. Ibland va “bergfôlke” ute med kora. Det hade far hört många gånger. När di kom så var det som att hela skogen skulle ha fått liv. Men de var inte synliga. Det bara brakade i kvistar.

Så hördes skällerna. Det ljudet var som när en slår ihop ett par små brädlappar.Den store bergtjuren tala far om. Dne fick de passa korna för så att han inte betäckte dem. En ville inte ha något med bergfolkets boskap att göra. Och så skulle den tjuren vara så stor att han kunde förstöra korna.

And. G. Gustavsson 1938

130 views

print


image_pdfPDF
(Visited 17 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.