Trollen i Björnekulla

Sedan Klinten hade kommit till, dröjde det inte länge, förrän trollen upptäckte vilket fint hus det kunde bli där. En trollfamilj slog sig ner och trivdes väl. Så småningom växte familjen, så att Klinten inte räckte till. Då fick man bygga ett nytt hus i trolldalen bakom Klinten.

Trollens grannar bodde i en liten gård, just där makadamfabriken nu ligger. Där sprang trollen ut och in och lånade gärna än det ena och än det andra. Bondfolkets tålamod med dem tog slut till sist och när trollen en julafton ville låna bondmorans fina juldricka, sade bonden nej. När bondmoran sen gick ut för att tappa upp dricka, kom ingenting ur tunnan. Inuti fanns bara spindelväv och mögel.

För det mesta var trollen godmodiga. Inte ens när kyrkan byggdes försökte de skada den. Men en söndagsmorgon, när trollmor satt och läste i sin trollbok på Klinten, började kyrkklockorna ringa. Då förstenades trollmor där hon satt, och där sitter hon än idag.

Trollen kunde inte stanna kvar längre så nära kyrkan, utan flyttade till andra trakter. Innan de gav sig iväg, lämnade de sina nycklar i gården. Nu är gården borta och nycklarna också. Det är mycket tråkigt, för en nyckel passade till kopparporten, en till silverporten och en till guldporten. Bakom portarna fanns tre stora salar, fyllda med koppar, silver och guld.

239 views

print


image_pdfPDF
(Visited 22 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
error
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.