Torpa stenhus spöken

Torpa är en så kallad enkelhusborg från 1400-talet som varit sätesgård för släkten Stenbock.

På Torpa stenhus kan man se fyra olika manifestationer: Den gråa frun, Den inmurade flickan, Torpas vita hästar och Dödgrävaren.

Den grå frun skall enligt en sägen någon gång i en svunnen tid varit dotter till en av stenhusets mäktiga herrar. Slottsherren hade halshuggit en fånge från Danmark som husets dotter fattat tycke för. Den unga dottern hade sedan blivit så förstörd av sorg att hon blev sjuk och dog. Sedan har hon fortlevt sitt osaliga andeliv som en klagande vålnad och irrat kors och tvärs genom slottet. Men detta spöke ska tydligen vara ett omtänksamt spöke som även varnar och skyddar för diverse faror.

Den inmurade flickan är ett spöke i stenhuset. Enligt legenden var hon en ung flicka som blev levande inmurad i ett av borgens rum. Hon hade varit på besök hos släktingar i Danmark och berättade vid hemkomst i förtroende till sin syster att hon trodde att pesten drabbat människor på den båt hon hade färdats. Hennes far, som var riddare, hade hört detta samtal och av rädsla för att pesten möjligen skulle ha drabbat dottern och då kunna sprida sig, bestämde han sig för att avlägsna sin ena dotter.

Han insåg dock att detta tvunget skulle ske smidigt och bestämde sig därför för att mura in henne, vilket han beordrade. Det sägs att han väckte henne mitt i natten och satte henne på en stol intill en fönsterkarm. Sedan kom några murare och började mura in den livs levande flickan. Ett rykte säger att tre byggarbetare försökte förstöra väggen där kvinnan är inmurad, men att alla dog innan de lyckades. En ramlade ner för trappan och fick blodförgiftning av något vasst som denne landade på, en fick hjärtinfarkt osv.

Anledningen till att de tre byggarbetarna dog sägs vara att flickans yngre syster tyckte så synd om henne när hon varje sekund under fyra dagar kunde höra sin älskade systers förtvivlade gråt. Så för att lugna henne satt hon utanför väggen och pratade med henne hela dagarna. När hon på femte dagen inte längre kunde höra sin systers gråt, kastade hon en förbannelse över väggen, så att ingen någonsin skulle kunna störa henne.

Torpas vita hästar ska enligt myten kunna upplevas av ägaren till Torpa stenhus då han eller hon ligger för döden. En ståtlig vagn, dragen av fyra vita hästar, med en kusk klädd i släktens färger är då endast synlig av slottsfrun eller slottsherren.

165 views

print


image_pdfPDF
(Visited 26 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.