Tomtevarsel

Innan Zinkgruvan ännu hade röjt sin stora rikedom på malm gick en bonde från Knarkbo som ligger i Godegård alldeles intill Lerbäcksgränsen ut på sina ägor.

Detta var i slutet av 1840-talet. Rätt som han går där i skogen möter han en tomte. Han var klädd i röd toppluva, bar i ena handen ett brinnande ljus och i den andra ett bergborr och en slägga. Bonden blev mycket förvånad och nyfiken och frågade pysslingen vad han ämnade ta sig till. ”Ja ska ta reda på en här i trakten liggande silvermalm” svarade tomten och fortsatte nordost upp mot ett berg.

Kort därefter hände det att kreatur som gick på vall kom i strid med varandra och vid de krafttag som här togs blottades en malmåder.

Ett stycke malm togs tillvara av bondens dräng som visade fyndet därhemma. Bonden sålde fyndigheten för 1000 riksdaler och drängen fick en god hittelön.

På Kristi Himmelsfärdsdags morgon påföljande år mötte bonden samme tomte vid en liten sjö. Nästa år vid denna tid skall lika långt i väster från denna sjö en ännu större malm bli uppenbarad och den skall för dig och dina barn efter dig bli ett levebröd. På det stora berget skall det bli en stor fest som kommer att höras vida omkring.

Med denna fest skall tomten ha menat den festliga högtid som bolaget Vielle Montagne ordnade när prins Nikolaus som ägde Stjernsund besökte Zinkgruvan. Lantbrukaren som berättade detta var i unga dar en känd speleman, alltid frisk och glad. Han levde till 90-års åldern.

126 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Feg-ljus och varsel

Johan Östensson var “synen”, men han hörde också “varsel”. En vinterdag på 1840-talet då han i skogen täljde spärrar, hörde han ljudet av hästtjukor som han igenkände…

Print Friendly, PDF & Email

Varsel och Sanndrömmar

Jag skall här nedan att försöka återge en historia, min svärfar upplevde tillsammans med några jämnåriga medan de ännu var unga. Skjutsen som försvann. Några pojkar och…

Print Friendly, PDF & Email

Symbolspråk från andra sidan

Spöken och andar kan använda symbolspråk och uppfattas som en “veta inom, “eller till och utnyttja den fysiska miljön för att försöka få vår uppmärksamhet. Några av…

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Contact Us