Näslöskan på Tjärhovsgatan

En av häxorna i Katarina råkar tidigare än andra ut för ryktesspridning och anklagelser. Det är Britta Sippel, gift med en murmästare Galle och bosatt med man och två döttrar i kvarteret Pelarbacken vid Tjärhovsgatan.

Hon ligger i fejd med flera grannar och kallas hånfullt för ”Näslöskan”. Öknamnet beror förmodligen på att mannen Galle kallas ”Näslös” eftersom hans näsa är angripen av syfilis.

Britta Sippel ställs inför rätta för häxeri för första gången i maj 1668. Det är en skeppare Cornelius med maka från Folkungagatan som anklagar henne för att ha ”förgjort” ett fartyg och att ha trollat så att skepparen på en resa till Dalarna tre gånger i rad rycktes av sin häst.

Under rättegången anklagas hon också för att nattetid smyga sig upp på galgberget med en stege och stjäla kläder från hängda tjuvar. Murmästare Galles lärpojke går runt i en sådan tjuvatröja, påstår skepparhustrun Segred.

Några bevis finns emellertid infe och Britta Sippel frikänns. Men sommaren 1674 är det dags igen. En åttaårig flicka som tillsammans med sin mor kommit till Stockholm från Hälsingland, där häxprocesserna redan rasar för fullt, utpekar Britta Sippel som trollkona. Återigen frikänns hon. Rätten ser i stället till att 8-åringen blir omhändertagen eftersom hon verkar sjuklig och förvirrad.

40 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar