Tidö Sägen

År 1776 tillföll Tidö greve Fritz Karl Dohna. I sitt första gifte med Fredrika Ulrica Sture fick han tre barn, av vilka sonen Karl Kristoffer Dificius avled vid fyra års ålder. Hur han avled, står inte i några källor inte som man vet.
Förmodligen redan på Axel Oxenstiernas tid lär ha funnits en hemlig gång från slottets huvudbyggnad och ut till Mälaren, som då gick mycket högre upp än i dag. Vid fiendskap eller ofred skulle man alltså kunna försvinna ner till stranden genom denna gång för att kanske med båt sätta sig i säkerhet.

Numera finns inga säkra tecken och lämningar efter gången, men med tanke på den tidens snabba växlingar, är det mycket troligt att en sådan reservutgång funnits.

Legenden berättar att den fyraårige Deficius tog en promenad i den underjordiska gången för att sedan aldrig komma tillbaka. Kanske var det mellan kl ett och två på natten som den lille pilten gjorde sin utflykt. Det är och förblir fria spekulationer ty just vid denna tid gör han sig påmind om man får tro vad som berättas. Just från en plats på borggården kan man höra gälla, skärande rop från ett barn.

print


image_pdfPDF
(Visited 17 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.