Thorshammarsbacken

Thorshammaren är ett beryktat spökställe, kanske ej blott därför, att det säges en kung Thore vara begraven, utan även emedan platsen sannolikt varit ett hedniskt offer ställe. Någon närmare redogörelse för den befintliga fornlämningen bestående af två större triangelsättningar, kan ej här ifråga komma och är dessutom redan lämnad av R. Dybeck, men däremot må nämnas att man i Prosten Zenii tid (1660 talet) på denna backe offrat “Tore mot tandvärk” och att ännu i långt senare tider mången där sökt bot mot olika sjukdomar.

Såsom förestält har Thorshammaren väl numera förlorat all kredit; Men ställets rådande är ofta besvärlig för dem, som färdas stora landsvägen emellan Örebro och Mellösa kyrka, och åtskilliga sägner berättas om vägfarande, som här på ett eller annat sätt blivit uppehållna.

Så hände det sig sent en Torsdagsnatt, att då en Vingåkersbonde kom mitt för afvtagsvägen till Ekeby och Rynninge, tvärstannade hästen, började fnysa och stegra sig, så att det var omöjligt att få honom ur stället. Bonden, som var van att ligga ute på färdvägar och visste vad vid dylika tillfällen borde göras, hoppade utav vagnen, gick därpå fram till hästens huvud och tittade genom betselögat då han fick se huru gasten, som såg ut som en stor säck, men med ögon som eldkol, trillade ned av vagnen. Bonden satte sig därpå upp igen och fortsatte utan vidare hinder sin resa.

Sagor och sägner (Svenska sagor och sägner 5.). S. 73-74

94 views

print


image_pdfPDF
(Visited 19 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.