Svarta Damen

Kring midnatt kan man se ett sexspann med svarta hästar komma körande i en rasande fart upp på herrgårdsplan. De stannar med ett ryck vid stora trappan. Ut ur den täckta vagnen kommer en kvinna helt klädd i svart, som hastigt försvinner in i herrgården.

Det här är Svarta Damen. Vi har hört att gäster på Wärdshuset Gammel Tammen vaknat av ljudet av hästarnas hovar och när de tittat ut trott att det varit någon form av TV- eller filminspelning. Men så är det inte…

Vem är hon? Och varför kommer hon? Vi vet vem hon är, hon heter Catharina Boor och var dotter till inspektor Isaac Boor. De bodde här på Österbybruk på 1700-talet. Catharina gifte sig med George de Besche på Forsmarks bruk. Deras kärleksbrev finns bevarade och är oerhört passionerade.

Men äktenskapet blev aldrig lyckligt. Den enkla flickan, som var dotter till inspektorn och med detta en flicka av folket, accepterades aldrig av herrskapet av börd på Forsmark. Hon förföljdes av olyckor och hon dog ung. Det sägs att Catharina Boor återvänder till Österby för att finna tröst hos sin far.

Ibland kan du se henne skymta till under kvällar och dagar. På kvällarna kan man höra hennes lätta steg och se henne försvinna i korridorerna på Österbybruks Herrgård.

36 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar