Styggforsen sägner

Många sagor och sägner om Styggforsen har satt fantasin i rörelse under alla tider,många av dessa sägner handlar om tomtar och troll. Namnet Styggforsen lär komma från “styggmannen” ett annat namn för djävulen…

Trollhålet – öppningen mot underjorden.

Trollhålet

Intill trapporna vid fallet finns en liten grotta som kallas Trollhålet. Strax intil grottan lär mjölnaren vid Styggforsens tullkvarn ha hämtat sitt dricksvatten. Det berättas att mjölnaren ofta såg små, nätta tomtar med röda toppluvor och vackra ansikten kika fram ur grottan. Tomtar och troll figurerar i flera historier från Styggforsen.

De var vanligtvis fredliga, men när soldaten Anders Hedman gjorde ett försök att röka ut trollen ur grottan gick det sämre. Han fick fly platsen med brinnande vedträn om kring sig. Det sägs också att tjuvar i perioder sökt sin tillflykt till den lilla grottan vid vattenfallet.

Den olycklige fogden.

Fogdeklippan

en sen kväll 1712 tog kronofogden Jacob Pighoth sin häst och red mot Styggforsen. I full galopp bar det av ut på den smala klippavsatsen intill vattenfallet. Fogden tänkte ta sitt liv genom att hoppa från klippan med sin häst. Men precis framme vid den yttersta kanten tvärvände hästen och red hem igen och räddade på sätt livet på bäde sig själv och sin husbonde. Sedan den kvällen kallas den branta klippan vid vattenfallet för fogdeklippan.

Är det tre gammelkullor, ogifta kvinnor i ert sällskap? Gå inte ut på Fogdeklippan tillsammans, då kommer klippan enligt sägnen att rasa.

134 views

print


image_pdfPDF
(Visited 14 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.