Stormyrans avrättningsplats

Stormyrans avrättningsplats

En äldre avrättningsplats var Tjuvholmen som var en ö i Skellefteälven, strax söder om Skellefteå kyrka. Holmen eroderades bort av älven och försvann omkring år 1700. Avrättningsplatsen kan vid denna tid ha flyttats till Stormyran, men det finns inga källor som bekräftar detta.

Intill avrättningsplatsen låg en stor sten, ett flyttblock. Man har sagt att stenen vänder sig ett varv varje gång den hör kyrkklockorna. Stenen som numera är bortsprängd låg på Klockarbordets mark. Stenen omtalas av Abraham Haeggström 1839 i sin dagbok (Arbetsliv i Skelleftebygden)

Det berättas även om syner under mörka nätter som visat sig för ensamma vandrare förbi Stormyran. En person har berättat att han en afton var på hemväg från staden. När han hade kommit till Stormyran såg han tydligt väster om vägen en stor och stark karl som bar en annan karl över axlarna.

Den burne var tydligen död eftersom armar och ben dinglade utan styrsel. Sagesmannen tyckte sig även igenkänna de personer han såg. Upplevelserna har tydligen sin grund i platsens egenskap av avrättningsplats. År 1928 kunde personer fortfarande berätta att de mindes tydligt stupstock och andra anordningar på platsen.

Avrättningsplatsen ligger ungefär 3 km nordväst om Skellefteå vid Gamla Kågevägen vilken tidigare kallades Norrstigen och Kustlandsvägen. Platsen vid avrättningsplatsen kallas Stormyran och ligger norr om Dalkarlsliden. Den består av en stenhäll 10 x 5 m, numera täckt med mossa och beväxt med tallplantor.

Det finns en dokumenterad avrättning på stället, nämligen pigan Maja Stina Andersdotter som blev dömd till döden för att hon hade bränt ner prästens loge. Hon avrättades den 19 augusti 1818, medan en medåtalad kvinna blev benådad.

14 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DanishEnglishFinnishHindiNorwegianSwedish