Spöksuggan

Dä stryker omkring en sto so här i Sällstorp om nätterna. Det är många som ha sett henne. Ibland går hon rätt tidigt om aftnarna, så att det knappt är mörkt. Det har hänt att sånna, som ha suttit vid ån (Skuttran) på Svenstorpa ärde och metat ha sett henne på landsvägen, som går jämsides med ån, bara en lite bit ifrån.

Hon går alltid utåt genom socknen, ifrån Mörkedals bro och till Sandbäcken, och således genom hela socknen; så lång den är. (Mörkedals bro ligger på gränsen mellan Sällstorps och Grimmareds sn och sålunda mellan Halland och Västergötland Sandbäcken utgör fräns mellan Sällstorp och Ås sn.

Suggan har alltså sin väg från socknens östligaste ände (Mörkedals bro) till dess västligaste (Sandbäcken)). Ingen har nånsin sett suggan gå åt det motsatta hållet. Hur hon fraktar sigt tillbaka till Mörkedals bro, är det ingen som vet, men därifrån kommer hon nästa kväll igen.

Vi hadom lagt ihop (pengar) och skullom ha en ro (lekstuga) en gång, då jag var ung. Fram på kvällen skulle jag och en kamrt gå ner till handlarns här strax bortom kyrkan och hämta mer brännvin, för vi förstodom att vi hadom för lite. Se, på den tidel sålde handlarn brännvin stopavis, så mycket en ville ha men fick inte supa på stället.

När vi kommo till lyckan här vid kyrkan, så såg jag nånting komma emot oss, och jag ropade på kamraten: “Gack häråt”, sa jag. Men han skulle, förstås, inte lyda utan blev vid den vägakanten, där han gick. Och rätt som det var, så satt han skreffle över en stor so.

Det var Mörkedalssoa, som gick sin vanlige ståt. Kamraten blev rent hjärtskämder, och när han äntligen kom av soa, så ville han gå rätt hem. Men jag fick till sist talat med honom, så han gick med efter brännvinet och följde med tillbaka till “roa”, fast det var då inte mycket liv i’n den natten sen.

186 views

print


image_pdfPDF
(Visited 29 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.