Spökryttaren i Skeppeberg

Skeppeberg ligger på en hög ås i Västra Eneby. Där bodde för länge sedan en riddare. Vem han var vet ingen, men det berättas att han friade till en vacker flicka, dotter till en bonde i trakten. Av okänt skäl blev det inget giftermål av, men de båda unga träffades likväl ofta i fortsättningen, och allt tycktes vara gott och väl.

Men en dag försvann flickan, utan att någon kunde förstå, hur det hade gått till. Till slut började folk misstänka, att riddaren hade mördat flickan och gömt henne, men det gick aldrig att få klarhet i saken. Riddaren dog, och efter hans död började underliga händelser tima.

Nattetid syntes en riddare i järnrustning rida vägen fram från Skeppeberg och förbi Råstorp. Han red på en vit häst, och i hans följe var alltid ett par svarta hundar, som eldslågorna slog ut ur gapet på. Än i dag kan en och annan äldre person dra sig till minnes sägnen om den underlige ryttaren, men de som själva har sett honom är troligen inte många.

Ett ögonvittne bodde emellertid för länge sen i Högstorp, ett numera nedlagt torp under Skeppeberg. Han berättade, att han ofta fick höra samtal i en grandunge bredvid den väg ryttaren brukade rida fram. Hall kunde då tydligt höra en man och en kvinna som talade inne i dungen.

Det var riddaren och flickan. Några hundra meter norr om Skeppebergs manbyggnad ligger en äng med en liten samling forntida gravrösen. Det var där som ritten började. Många gånger kunde nödrop höras därifrån. Dessa rop sattes också i förbindelse med riddaren och den försvunna. Vidare trodde folk, att riddaren efter att ha mördat flickan inte kunde få ro utan var tvungen att varje natt söka upp henne och be om förlåtelse. Numera tycks han ha inställt sina nattliga ridturer.

Folktro och folkliv i Östergötland.s.12-13

116 views

print


image_pdfPDF
(Visited 17 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.