Spökerier i Västergötland

Hjältagårds spöket
Det var en rik änka, som hade undantag i Hjältagården. Hon spökade, när hon var död. Tilda var där och hjälpte till, när de gjorde i ordning till begravningen. Hon fick inte vara i fred på natten; den döda var uppe och rev på henne. Då tänkte Tilda, att det var något hennes, som inte hade kommit med. Hon hittade en gammal lomme, en sådan de band på sej och hade under kjorteln förr. Den och hennes snusdose la’ hon i kistan, och. pengar var där förut. Och sedan detta var undankommet, så hördes det aldrig något.

Gräfta = grävde en grav

Klockare Andersson

När de planerade körgårn i slutet på 1700-talet; då var det en piga, som hittade en guldring. Hon visade den för kyrkoherde Sandmark. “Där har du dagspeng”, sa han bara. Då tog hon med sej den hem och lade in den i ett skåp. Men det var inte tyst; det rörde sej i skåpet. Hon blev förskrämd och bar tillbaka ringen till körgårn och grävde ner den. Så var det klockare Andersson; han hade en son, och den var och gravde upp ringen och behöll den. Men han blev sinnessjuk och gick och vångla; och det var aldrig nån reda med honom.

Gav obsalvation på = observerade

Garasten i Falskog

Garsten, det vet jag inte vad det var, men jag har hört honom. Det var en kväll i Falskogs hage, när jag tjänte i Falskog och skulle gå hem till mina föräldrar i Gretianda. Han kallade mej vid namn och sa ” Johanna” tre gånger. Jag trodde det var nån karl, men när jag stannade och lyssnade, då slog det upp och skrattade så hårt. Jag blev så rädd, så jag visste inte, hur jag skulle göra. De sa, att man skulle aldrig tala, om man såg eller hörde något sent, och jag sa inget, när jag kom hem. Men sen sa de, att det var garsten. Om det var en fågel, tro?

”Hjältagårds spöket, Västgötasägner S.103-104, Klockare Andersson, Västgötasägner S.106, Garasten i Falskog, Västgötasägner. S.92    CM.Bergstrand”

21 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image