Vad är spöken?

Spöken är kanske de mest missförstådda av alla andliga varelser, och de mest konsekvent förvirrade i litteratur och film. Ordet spöke betyder helt enkelt en ande eller en själ (alltså användningen av begreppet Heliga Anden som en synonym för Helige Ande), men själar hör uteslutande till människor. Människor är de enda varelserna som har både en andlig natur (en själ) och en fysisk (en kropp); medan änglar och demoner kan presentera sig för oss i fysisk form, är de kroppar de antar inte en del av deras natur.

Ett spöke är en disembodied själ – med andra ord en själ separerad från sin kropp genom den kroppens död. Kyrkan lär oss att vi efter döden döms för var och en av oss och som en följd av den domen kommer vi antingen att gå till helvetet eller till himlen. Några av dem som kommer att gå till himlen kommer emellertid först att spendera tid i sköldkammaren, bli renade av sina synder och bli renade så att de kan komma in i Guds närvaro.

Själarna i skärselden
Traditionellt har spöken blivit sedda som de själarna i skärselden. Själar i skärselden kan göra det exakt på grund av anledningen till att de befinner sig i skärselden: de har fortfarande “oavslutade affärer” i sans för försoning för synder. Därför är spöken, till skillnad från änglar och demoner, knutna till en viss plats. Dessa platser har något att göra med de synder som de fortfarande måste sätta på.

Heliga i himmelen verkar ibland här på jorden, men när de gör så ser vi dem i deras ära. Som Kristus själv berättade för oss i lignelsen om den rika mannen och Lasarus, kan själar i helvetet inte framträda för de levande.

I motsats till många avbildningar i litteratur och film är spöken aldrig illvilliga varelser. De är själar på väg till himlen, genom skärselden. När de helt har försonat sina synder och kommit in i himmelen, kommer de att vara helgon. Som sådan är de oförmögna att vilseleda eller skada de av oss fortfarande här på jorden.

208 views

print


image_pdfPDF
(Visited 23 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.