Gravfältet på Sollerön

Två gravfält från vikingatidens slutskede 950-1050 e.Kr. ligger på Sollerön. Tillsammans har vikingagravfälten uppskattningsvis 100-150 gravar, bestående av glest belägna rösen, högar och stensättningar. Detta är Dalarnas största gravfält.

Här har oförklarliga saker hänt, en del har sett människor i ålderdomliga kläder dyka upp från intet och sen försvunnit lika spårlöst. Mitt på fältet finns en stor gravhög, Vepröset, där en skatt ska finnas gömd, men den har ingen hittills lyckats komma åt eftersom makterna ruvar över skatten dag som natt. De som försökt gräva upp den har skrämts bort av spöken i mansgestalter kring graven.

Första gången det uppmärksammades att dessa rösen kunde dölja gravgömmor var 1921. Åren 1928-29 genomfördes en arkeologisk undersökning då ett tiotal gravar helt eller delvis utforskades. Gravarna är s.k. ”brandgravar” där de döda kremerats och nedlagts med sina personliga ägodelar. Att bränna de döda var det vanligaste begravningssättet under vikingatid i hela Skandinavien.

197 views

print


image_pdfPDF
(Visited 28 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.