Huvudlös gubbe och andra spökerier

Smörby liar är en brant backe mellan Sparrarp och hästveda. Liar kommer mer ju av lid som betyder vägsluttning och som namnet utsäger är denna backe belägen vid gården Smörby, strax norr om gården.

Vid smörby liar har folk ofta råkat ut för hemskheter eller förmint dåligheter, som man sa förr i tiden. Många har mött folk som saknat huvud. Orsaken sägs vara att folk i forna tider har kört och vält med lasset i backen och fått vagnen över sig och omkommit. Andra har blivit överfallna och mördade. Inte undra på att de olyckliga sedan går igen och ställer till bekymmer för vägfarande.

Det händer ofta att vagnen blev så tung, att hästarna knapp orkade dra den upp för backen, Det var spökerna som hejdade vagnen eller tjuvåkte.

Då hade man inget annat att göra än att gå av och ta huvudlaget av hästen och titta igenom detta. Då försvann det onda.

Men tro inte det är slut på spökerierna för att ekipaget lyckligt och väl passerat Smörby liar. Mellan backen och Sparrarp har folk sett ett irriterande ljussken om kvällarna.

En bonde i Sparrarp gav en lantmätare som skulle staka ut rågången mellan två gårdar ett par fläsksidor för att han skulle dra gränsen till bondens fördel. Lantmätaren som var fattig gjorde så, men efter döden får han ingen ro utan tvingas springa mellan ägorna och syns som ett bloss.

I själva Sparrarps by kan man stöta på en annan huvudlös gubbe och ibland också en stor hund med rödglödgade ögon och som skäller något förskräckligt. Där den huvudlöse visar sig blev en bonde ihjälslagen. Gärningsmannen fängslades, men innan rättegången hängde han sig i ett par byxelhängslen i fängelset. Men alltsedan dess har det spökat alldeles besatt iSparrarp och många går inte ut efter mörkrets inbrott, om man inte är absolut tvungen.

Inom byns ägor ligger några rätt stora stenrösen. De är uppkastade efter ett par vallpojkar. Pojkarna var kära i samma flicka och hon hade lämnat åt de två att själv bestämma vem som skulle ha henne. En gång när de vallade kreatur och träffades i skogen började de slåss och tillslut föll de båda döda ner på marken. De hade slagit ihjäl varandra. För att förhindra att de gick igen kastade folk som passerade stället stenar på platsen och så uppkom stenrösena.

258 views

print


image_pdfPDF
(Visited 26 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.