Skogsfrun i Säveränge

En dag kom Skogsfrun till Säveränge by för att låna mjölk. Hon gick in i en stuga, där det bodde två gamla människor, en gubbe och hans gumma, och där bad hon hövligt att få låna mjölk, men gumman sade, att hon inte hade någon mjölk att låna ut åt “sånt där folk”. I stället tog gubben fram sin snuspul och narrade skogsfrun att stoppa in snus i näsa, mun och ögon. Skogsfrun började skrika och gav sig iväg, sedan hon lovat att hämnas på dem. Sedan den dagen gingo gubben och gumman i ständig ängslan, att Skogsfrun skulle göra dem något ont.

Om julnatten voro de båda gamla på väg till kyrkan, som ligger åtta km. från Säveränge by. De fingo lov att gå ganska fort för att hålla sig varma. De hade nu bara en liten bit kvar, så voro de nere vid sjön Öjaren. Då stannade gubben plötsligt och sade: “Mor, vad är det för undliga läten, jag hör?” Båda lyssnade. Det kom närmare, och det blev allt värre.

Det hojtade, tjoade och tjöt om vartannat, det var hundskall och råmandet av kor, det var fasligt hemskt. “Det är trollen, det hör du väl. Nu får vi betalt för både mjölken och snuset.” De började springa för brinnande livet. De sprungo, som de aldrig hade sprungit förr, förbi Sjönvik, Putterhålet och genom skogen till Va-broarna.

Då orkade de inte springa mera. De kastade sig framstupa mot ledstängerna. De hörde ett fräsande ljud, och de svävade några ögonblick i ett eldhav. De hörde ett skallrande, hånande skratt, och bort över Öjaren for en sprakande strimma.

När de första ljusen började tändas i Högbo by, kommo de båda gamla och knackade på närmaste dörr. Men någon otta besökte de inte den gången.

G.Nilsson, Högbo

215 views

print


image_pdfPDF
(Visited 35 times, 2 visits today)
Please follow and like us:
error
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.