Skarvberget

Skarvberget är namnet på en rastplats intill vägen vis E4 norr om Gävle, ungefär i höjd med Björke. Skarvberget sägs vara hemsökt av olika slags troll, vättar, tomtar och andeväsen som har orsakat olyckor på E4. Det sägs finnas ett mörkertal av olyckor som inte omnämnts i media.

Krister Wimark bor sedan länge i Hamrånge. Han har hört många historier om Skarvberget och säger sig bo tillsammans med småfolk och vad han kallar för ”något slags väsen” på sin gård. Han säger att han har en koppling till naturen.

– Det är trollska områden där uppe i de skogarna. Det skulle inte förvåna mig om det finns hemliga dokument över saker som de stötte på när de skulle bygga vägen. Kanske handlade det om småfolk, jag vet inte riktigt, säger Krister om Skarvberget. Själv är han dock säker på vad som gör att bilar krockar titt som tätt uppe vid E4. Han tror på ett slags väsen. Avlidna människor som är kvar hos oss levande.

– Det var en fredad plats förut. Gamla befästningar och hus. Folk har haft sina liv där och arbetat och slitit, till och med före vikingarnas tid. Jag tror att de som har bott där förut är förbannade.

I artiklar om händelser vid Skarvberget står det ibland saker som kan tyckas märkliga. Tre gånger har fordon börjat brinna under färd, precis i höjd med Skarvberget. Det står om förare som drabbats av plötsliga sjukdomsfall vid samma ställe. Många bilar har fått punktering och tekniska problem just där.

– På några möten som jag var på i samband med vägbygget fick jag veta att Trafikverket fått ganska många brev där det frågades ”hur i helvete kan ni bygga en väg över platsen där trollen bor?”. Jag har inte sett breven själv men de ska ha kommit från en trollgumma ute i skogarna. Enligt Stig Edvinsson från Bergby som arbetat med områdets trafikfrågor i 30 år.

På Island tar myndigheterna ibland hänsyn till vad som kallas för huldufólki?, det vill säga alverna, när man bygger vägar och hus. Vägar kan ibland ta en oväntad sväng runt vad som sägs vara alvernas bostäder.

164 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Riksväg 50

Riksväg 50 mot Borlänge. Här har det rapporterats om en spökbil. Det sägs vara en orangegul Saab, i årsmodell uppskattningsvis från tidigt 70-tal, med mörktonade rutor som…

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Contact Us