Skanne källa

I närheten av Bjönekulla klint bodde en man vid namn Skanne. Han hade tre söner och tre döttrar. När barnen var små, spådde någon, att sönerna en dag skulle döda sina systrar. För att detta inte skulle ske sände Skanne sönerna till främmande land, där de växte upp. När de blivit vuxna, kom de av en händelse till Björnekulla en midsommarafton, de uppehöll sig i skogen och träffade tre flickor. Ingen av dem visste att det var deras systrar. Efter en tid tröttnade de på flickornas sällskap och ville bli av med dom. Därför dödade de dom med en yxa på en stor sten. Där detta hände, forsade en källa fram ur jorden.

Vid källan ligger än idag stenen med märken efter yxhuggen. Sönerna tog flickornas kläder och gick. De kom så till föräldrarnas gård och bad om nattkvarter och ville sälja flickkläderna. Föräldrarna kände igen döttrarnas kläder. Fadern blev så förbittrad att han dödade två av sönerna. Den tredje lyckades komma undan.

(Den här sägnen har två olika slut:)

Den tredje sonen berättade sen för sina föräldrar, hur det hela hade gått till. Då ångrade fadern vad han gjort och lovade att bygga en kyrka för att göra allt gott igen.

(Alternativt:)
Den tredje sonen kom undan sin faders vrede. Han lovade sig själv, att där han kunde lägga sig ner i trygghet och sova för natten, skulle han bygga en kyrka. Han sprang mot Tranarp och lyckades där komma över Rönneå. I närheten av ån fann han en sovplats. På det stället byggde han vad han hade lovat. Så kom Källnas första kyrka till.
Skanne källa fanns kvar till omkring 1930, då den ändrades till en brunn. Man trodde förr, att vattnet i källan hade övernaturliga krafter, därför att de hemska morden begåtts där.

Den som var sjuk kunde bli botad om han gick till källan en midsommarafton. Man kastade ett mynt i källan och tvättade sig med källans vatten på det ställe på kroppen, där sjukdomen fanns. Den sjukes mor skulle vara med. Ingen fick yttra ett ord under vandringen. Ännu i slutet av 1800-talet var det vanligt att en skara tysta människor på midsommarafton gick fram till källan, tvättade sig och offrade sina mynt. Dagen efter kunde folk i trakten få ett givande “fiskafänge” i källan.

Nu har källan torkat ut, och stenen med märkena efter yxhuggen är borta.

print

image_pdfPDF
(Visited 20 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.