Skälvrängare

Här skall jag skriva några rader om Skälvrängare Förr i tiden fanns synliga gränser mellan gårdarna. Vid en vinkelgräns eller där två gränser möttes, plockade man mindre stenar och lade i en rundel som mätte 1x 0,5 meter i omkrets. I mitten lades en större sten. Det kallas ett skäl.

Vid Odensviholms skogstaxering 1956, kunde man räkna att det funnits åtta skäl.
Det kunde hända att en markägare flyttade något skäl för att tillskansa sig mer mark. Detta visade sig sällan vara en god ide eftersom det i varje skäl bodde en liten gråklädd “gubbe”. När ett skäl flyttades fick gubben ingen ro och kunde ställa till det för folk.

Ragnar, en fjortonårig pojke, som tjänade dräng i Lilla Skälhem, brukade köra mjölken ända till gårdsmejeriet på Odensviholm. Vid vägen, som gick genom Norrskog, låg ett skäl. Denna morgon stannade hästen när han kom fram till skälet. Ragnar var tvungen att se efter vad det var som fick hästen att stanna och fick då se en liten grå gubbe på vägen. Ragnar skulle just ta till piskan när han åter tittade mot vägen framför hästen. Gubben var borta. Den gubben var en skälvrängare och eftersom detta skäl blivit flyttat någon gång, fick gubben ingen ro. Det berättas att en kvinna var där och flyttade tillbaka varenda sten till sin rätta plats. Så fick skälvrängaren ro.

219 views

print


image_pdfPDF
(Visited 43 times, 2 visits today)
Please follow and like us:
error
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.