Dödsstraff för sex med näcken

För bara några generationer sedan var det dödsstraff för hångel med bergsrået eller sex med näcken – och vi lockas av liknande saker nu.

– Människan har alltid varit intresserad av det övermänskliga, att finna ett slags samband, och vi har inte övergett vissa former av föreställningar. Det finns ju folk som anser sig ha blivit bortförda och sexuellt utnyttjade av utomjordingar, säger Mikael Häll, doktorand i historia, som studerat kontakter med erotiska övernaturliga väsen på 1600-talet.

Då var samhällets oro för de förbjudna och ogudaktiga kontakterna särskilt stor och viktig att bestraffa. Psykisk ohälsa, vanskapta barn och olika brott förklarades också ofta med att djävulens demoner varit framme och ställt till det.

Det fanns inga direkta lagar för ämnet, men för att göra kyrkan till lags och stoppa djävulsumgänget stuvades sexakter med naturväsen in i lagen om tidelag, där mycket som betraktades som ”onaturligt sex” kunde straffas. Naturväsen hade också ofta djuriska drag, klövar, svans och ludna ben.

– Men parallellt med kyrkans uppfattning fanns en folklig föreställning om att förbindelserna kunde vara något positivt, säger Mikael Häll.

Jägare och fiskare trodde sig kunna få mer av naturen genom sina förbindelser. Att vara med ett sjörå eller ett bergsrå kunde ge makt att just få råda över det man ville ha.

FAKTA: PENIS INSPEKTERADES AV RÄTTEN
• En man dömdes 1640 till döden för sex med ett sjörå.

• En tjuv förklarar inför rätta 1658 att han överlevt tiden i skogen med hjälp av skogsrået, som dock var mycket svartsjuk på andra kvinnor. Mannen dömdes till döden.

• I ett äktenskapsbråk anklagades 1685 en man för otrohet med bergsrået och fick fängelse.

• En man som stod inför rätta 1691 för sex med bergsrået, som han beskrev som luden ända upp till naveln, fick sin penis inspekterad av rätten. Dess utseende och hudton visade att han varit i sällskap med något djävulskap, tyckte rätten och dömde till döden.

• En piga berättade 1656 att hon upprepade gånger förförts av älvakungen, som sedan skulle ha tagit alla de barn som hon trodde att de fått. Hon slapp straff och sågs som ett olyckligt offer. Släktingar försåg henne med ett silverkors att bära som skydd.

30 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar