Varsel och Sanndrömmar

Jag skall här nedan att försöka återge en historia, min svärfar upplevde tillsammans med några jämnåriga medan de ännu var unga.

Skjutsen som försvann.

Några pojkar och flickor var på hemväg från en fest i blåbandsföreningens lokal. När de kom i närheten av min svärfars hem stannade de för att samtala en stund. När de så stod och talade om ditt o datt såg de en hästskjuts komma körande utför en “vallgata” från ett berg, som var beläget en bit där ifrån. Ingen av sällskapet tog någon särskild notis om skjutsen därför att den gata i vilken den färdades stod i förbindelse med en väg på andra sidan berget. Men döm om deras förvåning när skjutsen helt plötsligt försvann utan att lämna det minsta spår eller ljud ifrån sig.

Det är svårt att tänka sig att det kunde vara inbillning eller nått sådant, när alla i sällskapet såg detsamma. Allesammans flyttade sig åt sidan utan att direkt reflektera över varför de gjorde det.

T.S.G.H

Den vita Fågeln

Jag vill nu skriva något om det onaturliga, som inte händer så ofta. Det var i mitt hem, som jag hörde märkliga ting. Både mina syskon och min far hörde och såg det som inte fanns till.

Det var en lördagseftermiddag som jag och mina två yngre syskon kom ifrån ladugården. far hade farit till staden, så vi var ensamma hemma. Då vi var på gårdsplanen så fick vi höra höra röster innefrån stugan. Min yngre syster sprang före oss andra, men när hon kom in så fanns där inte en människa. då tyckete vi allt att det var lite kusligt.

En gång var det körare , som hade sin bostad hos oss. När det en morgon var i stallet och gav hästarna foder fick de se en vit fågel, som flög ut genom väggen. Detta skedde strax innan min mor, som låg på lasarettet, dog. Lite senare på dagen fick vi bud om att vår mor dött.
H.K

En syn i månskenet

det var augusti år 1915, då jag såg en märklig syn på natten, som jag inte kan glömma. Min far, mor, mormor och jag vi var ej flera i familjen, låg alla och sov. Mitt i natten vaknade jag av ett buller och satte mig upp i min bädd, som var intill ett fönster åt gården. Där såg jag min far komma åkandes med en likkista på vagnen. Han spände från hästen och ställde in den i stallet. Men jag hörde min far ligga i sin säng och sova. då blev jag så rädd, lade mig ner i min bädd och drog täcket över huvudet. Någon tid efteråt dog mormor. Och samma syn fick jag då se men i verkligheten, mitt på ljusa dagen.
Olga Hjelmstedt

Flickan och modern

Två mindre vanliga händelser har jag varit med om. den ena inträffade då jag gick i småskolan. I samma klass som jag gick en föräldralös flicka, som hette Selma. Hon var fosterdotter hos en barnlös soldatfamilj och kallades i dagligt tal Knektes Selma. Skolan, där vi gick, låg på ena sidan av landsvägen, kyrkan och begravningsplatsen på den andra. Vi hade för vana då vi slapp ut ur skolan, att försöka komma först till vägen. En gång då vi rusade ut, sprang Selma och jag sida vid sida. Plötsligt stannade hon, slog händerna för ansiktet och började skrika. Jag frågade henne över orsaken. “Jo, svarade hon, mamma går på kyrkogården där mellan gravarna”. hon kunde knappt tala för gråt. Så sprang hon tillbaka till skolan och gömde sig bakom lärarinnan. Denna försökte trösta henne så gott det gick. Jag har många gånger undrat över om hon verkligen såg något eller om det bara var inbillning eller hallucination.

Den andra händelsen inträffade många år senare nämligen år 1919 på vintern, då spanska sjukan gick med lien. Jag var då 22 år och hade själv gått igenom denna sjukdom två gånger. Jag hade en bror som var 15 år, stor och kraftig för sin ålder och trotts sin ungdom var det tredje året han var ute som bonddräng. Han dog i spanska sjukan. På trettondagen den 6 Januari var han till kyrkan helt frisk men den 9 på natten dog han.. Jag satt uppe och vakade hos honom till slutet kom. just som han drog sitt sista andetag gick rullgardinen upp och månen sken rakt i ansiktet på honom. Det var liksom en hälsning från ovan. Han och jag vore ensamma i rummet och en bra bit från fönstret.
Herbert Sahlin

Mors dröm

En lördagsmorgon för många år sedan, sade mor till oss barn och far:

– Idag skall jag gå hem till mor och far (min mormor och morfar) för jag har drömt att far är död. Mormor och morfar bodde på ett litet torp, endast tre kilometer från mitt hem.

Eftersom det var lördag blev mor inte färdig med att gå på förmiddagen som var ämnat var. Vid ettiden kom en grannfru till mormor hem till oss och talade om att morfar var död. Han hade varit fullt frisk och kry och skulle gå till bords för att äta middag då han sade till mormor:

– Jag får vist lägga mig en liten stund först. Han nådde dock knappt till sängen förren allt var slut. Och så som han låg i sin säng när mor kom hem till gården, sådan såg mor morfar i sin dröm.
Eva

134 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Feg-ljus och varsel

Johan Östensson var “synen”, men han hörde också “varsel”. En vinterdag på 1840-talet då han i skogen täljde spärrar, hörde han ljudet av hästtjukor som han igenkände…

Print Friendly, PDF & Email

Tomtevarsel

Innan Zinkgruvan ännu hade röjt sin stora rikedom på malm gick en bonde från Knarkbo som ligger i Godegård alldeles intill Lerbäcksgränsen ut på sina ägor. Detta…

Print Friendly, PDF & Email

Symbolspråk från andra sidan

Spöken och andar kan använda symbolspråk och uppfattas som en “veta inom, “eller till och utnyttja den fysiska miljön för att försöka få vår uppmärksamhet. Några av…

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Contact Us