Sägnen om drakgrottan

Grottöppningen i bergsmassivet kan vara så där två meter i höjd och hälften så bred. Och från dess svarta innandöme djupt nere drar en kall källarluft oss till mötes, alldeles som framför stollgången till gamla järngruvor.

-Där på stenplattan, utanför ingången brukade draken ligga och sola sig,förklarade vår ciceron -men aldrig hörde man att han rörde någon människa eller något djur här i gårdarna och torpen, så det är antagligt att han “slank” ner i sjön när han skulle proviantera…

Då var emellertid grottan betydligt djupare än nu för tiden. Alla de där stora stenblocken får man hasa sig över när man skall gå ned i den, ty de ligger över den djupaste klyftan neråt djupet. Klockaren Hornvall var mycket intresserad av minnesmärken och egendomligheter i naturen, och en dag kom han opp till grottan och praktiserade sig ner i den. Det hände ca 1885 , och när Hornvall återkom till dagsljuset, var han alldeles kritvit i ansiktet och hela karlen skakade och skalv som ett asplöv. Vad han hade skådat där nere fick ingen människa veta, men så mycket antydde han emellertid, så man förstod att det var något särdeles hemskt – kanske ett vidunderligt kadaver eller dylikt, och det var efter detta som stenblocken vältrades ner…

– Si draken, han va som ett saluve´s-trä te längden, å krälede å kröp gjorde han som e ödle…

En sommar innan Hornvall var där hade man gjort försök att fånga in honom. Båtsman Fröling var det som stod för den saken och en kompanjon hade han skaffat sig. Som verktyg beställde han en stor tång hos gårdssmeden, och när de sedan fångat in draken var det meningen att förevisa honom på marknaderna i Locknevi, Getterum, Vimmerby och Västervik och vad de nu hette. Både länge och väl lågo de båda kumpanerna på utkik häroppe och i början var de inte tillräckligt tysta, ty det dröjde ganska länge innan draken kröp fram. Nosen vädrade ivrigt och ögonen glimmade kallt och hårt när han kände frejden efter de båda karlarna. Och han fräste ilsket och spottade fragda lång väg omkring sig.

Men de baxade minsann inte för detta, utan Frölings kompanjon som hade hand om tången, hasade sig fram så pass långt att han kunde knipa honom i nacken med den. Och i samma ögonblick blev det ett förfaseligt liv och leverne här utanför. Draken fräste och snodde med stjärten, och Kalle, han som höll i tången och bände som den värste hammarsmed vid sin härd. Fröling ,som rusat opp och skyndat fram för att hjälpa till, förstod nu att det var stört omöjligt att behålla honom i tångens gap. Borta i skymundan hade de ett tjärbloss instucket i en skreva, att ha till hands ifall det skulle gälla en skyndsam nedfart i grottan. Han visste ju att elden var alla vilda djur skygga för och nu ville han med detta hindra draken att kasta sig över dem, när han klarat sig loss.

Fröling skyndade sig fram med sitt tjärbloss, och i ivern kastade han det rätt över nosen på draken, som vred till så att Kalle for över ända och släppte tången. Det tog inte många minuter för draken att rusa ner i sin håla och där stod de båda karlarna och tittade på varandra, medan kallsvetten rann, och det enda de hörde var ett dovt muller nerifrån grottan där han försvunnit.

Det blev sålunda inget marknadsnöje av den draken, och frågan är väl om det inte var Frölings tjärbloss som tog knäcken på honom, ty efter den expeditionen har ingen människa någonsin sett till honom mera.

Denna sägen finns med i boken “Pennorna” årgång 1960.

113 views

print


image_pdfPDF
(Visited 15 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.