Svarta damen på Överås Herrgård

I den ståtliga herrgårdsbyggnaden Överås på Danska vägen i Örgryte sägs “Svarta damen” gå igen i korridorerna. Herrgården var prästseminarium i 85 år och enligt sägnen ska en finsk präststudent ha blivit så skrämd av spöket att han omedelbart reste hem igen.

Studenten ska ha varit ensam på herrgården strax innan studierna började. En natt när han hade lagt sig för att sova slogs de höga herrgårdsfönstren upp. In kom en svartklädd dam med huvudet täckt av en svart slöja. Sedan mannen flydde Överås i panik har ingen sett till den “Svarta damen”. Dock var det under hela prästseminariets tid en populär historia som studenterna skrämde upp varandra med.

Sten Ekstrand, före detta lektor i religionsvetenskap, tror att det finns en förklaring mellan berättelsen om den svarta damen och en verklige historisk händelse som tagit plats på herrgården.

I början på 1900-talet beboddes Överås av en adelsfamilj med namnet Dickson. Familjen tog vid ett tillfälle emot en ung gravid flicka som kommit dit från Danmark för att föda sitt barn. Två dagar efter förlossningen dog spädbarnet. Mitt i sin sorg anklagades flickan för att medvetet ha haft ihjäl sitt barn. En rättegång ägde rum och trots att flickan friades kunde hon aldrig komma ver sorgen det innebar att anklagas för sin dotters död. Hon hängde sig uppe på vinden på herrgården Överås.

– Det är en verklig händelse. Jag tror att de där två historierna hänger samman på något sätt, säger Sten Ekstrand.

44 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar