Ormstenen

En gång var det en liten flicka som råkade ut för en orm. Hon hoppade upp på en sten för att undkomma ormen, knäppte händerna och bad Fader Vår. Ormen, som ringlat upp på en sten bredvid, sjönk genast ner i stenen och förstenades.

Stenen finns kvar än i dag och kallas sedan den märkliga händelsen för Ormstenen. Nu ligger den inne i en villaträdgård vid den gata som följdriktigt fått namnet Ormstensgatan. Men när det här lär ha hänt var det en skogsbacke här.

Geologer har en annan förklaring till den märkliga stenen. Den ormliknande upphöjningen består av en hårdare stenart som inte helt slipats bort under istiden. Förr i tiden tog den som hittade en ormsten gärna hem den till gården, för det sades att den skyddade just mot ormar.

Ormen var förr det kanske mest fruktade djuret och det finns många berättelser om människors möte med ormar i Göinges skogstrakter. Försökte man döda en orm och misslyckades skulle ormen ovillkorligen hämnas.

Ett knep för att övervinna ormen var att ta en årsgammal hasseltelning och slå ner den i marken och rita en cirkel runt käppen. Sedan skulle man säga till ormen att komma fram från sitt gömställe. Snart kröp ormen in i cirkeln och då gällde det att kvickt rycka åt sig hasselkäppen och då var det lätt att döda ormen.

Men om man var långsam och ormen hann slingra sig kring käppen dog människan. I vilket fall som helst är det viktigt att gräva ner en käpp man dödat en orm med i marken, annars får man varje måndag sår i högra handen.

En spelman i Glimåkra stötte på en gammal orm, ryckte till sig geväret och sköt på den. Då kom tusentals ormar fram och hade spelmannen inte varit trollkunnig hade han aldrig klarat sig. Men alla hans barn blev krymplingar.

Vid Kilingeån vid Badaregatan står stenen.

Ormsten är enligt folktron en undergörande sten som ägs av “ormkungen”. I vissa föreställningar som den om vitorm är det i stället själva ormens skinn som är undergörande, i andra föreställningar en krona som tillhör ormkungen. Hos indoiranska, slaviska och keltiska folk berättas sagor om hur en man med list kommer i besittning av ormstenen. Föreställningar om en magisk ormsten förekommer inte.

223 views

print


image_pdfPDF
(Visited 26 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
error
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.