Herr Valdorf på Örenäs Slott

Den rike godsägaren Valdorf von Dürendorff levde på 1600-talet i det nordöstra Tyskland. Han var en orädd man som tyckte om att utmanas i kallblodiga strider. Detta skulle också bli hans undergång. En gryningsmorgon blev han dödad i en duell i närheten av sitt slott. Men på ett sätt levde han vidare ändå…

Hans vålnad bodde kvar på slottet i flera år. Men på 1900-talet skulle familjen som bodde på slottet ut på båtresa till Göteborg. De packade sina stora koffertar man hade på den tiden och Valdorf hamnade av misstag i en av dem!  Utanför kusten i Landskrona blåste det upp till storm och familjen blev tvungna att söka skydd i Ålabodarnas hamn. Det sägs att Valdorf lyckades ta sig ur kofferten, såg tornet på ett slott i fjärran och begav sig dit.

Valdorf fann sig tillrätta på det då nybyggda Örenäs Slott och sedan dess har hans vålnad varit bosatt här. Idag kan man möta honom på slottets tredje våning…

Så lyder den sägen som länge gått vidare från mun till mun här i trakterna. Men faktum är att oförklarliga saker faktiskt händer på Örenäs Slott. Nattvakten har varit med om något märkligt. En natt hade han med sig en hund som snällt följde med honom runt på slottet, men på tredje våningen var det något som tog emot. Hunden vägrade att gå ett steg längre när de kom till ett visst ställe i gången, precis som om han kände på sig att någon var där. Nattvakten försökte få den annars orädda hunden att gå vidare i korridoren, men han totalvägrade.

Personal som jobbar i slottsservisen kan ibland få känslan av att någon går förbi i ögonvrån, men när de tittar upp är det ingen där. Om Valdorf håller sig till korridoren på tredje våningen, eller om han även besöker de tio rummen som finns på slottet, är det ingen som riktigt vet. Kanske respekterar han våra gäster och låter de sova ifred, medan han busar med personalen vid utvalda tillfällen.

Men det är inte bara tredje våningen som har något att berätta. Under andra världskriget var Örenäs Slott en fristad för danska och estniska flyktingar. I slottskällaren finns bland annat väggmålningar bevarade som vittnar om denna tid. Kanske är det någon av dem som också går igen?

332 views

print


image_pdfPDF
(Visited 32 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.