Kyrkan som prästerna skydde

Någon gång mot slutet av 1500-talet hade ett par invandrade finnar get sig ut på jakt i de stora skogarna sydväst om Unden. På ett ställe fick de syn på en grann tjäder tupp och en av jägarna sände iväg en pil, som till skyttens grämsle missade målet. Pilen borrade in sig i en mossbeklädd bergvägg, men när den förbryllade jägaren skulle dra ut pilen upptäckte han till sin häpnad att väggen inte var av sten utan av – trä! Han skrapade undan lite mossa och fann att det han trott var ett stort klippblock istället var en byggnad, Uppförd av en människohand.

Så gick det enligt sägnen till när Skaga offerkyrka återupptäcktes.

När digerdöden härjade landet vid 1300-talets mitt skonades inte heller Tiveden. På gård efter gård föll folket offer för böldpesten, den “svarta döden”. Till slut låg trakten öde och skogen återerövrade snabbt alla små åkerlappar, som brutis under möda o svett. Så småningom började väl en försiktig återinflyttning, men Skagahalvön sägs ha legat folktom ända till skogarna togs i besittning av svedjefinnar.

Det var alltså ett par av dessa som enligt traditionen påträffade Skaga Kyrka det finns fler sägner som berättar om hur detta gick till. Enligt en som återges i prosten Fride, Ådahls Undernäs-beskrivning från 1786, hittades kyrkan av två drängar.

Läs hela artikeln här

62 views
print

image_pdfPDF
(Visited 15 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.