Odens grav

I Ranes hög eller under ett stenblock i Odensåker. Uppgifterna om var asaguden Oden ligger begravd går isär. enligt Riksantikvarieämbetet så är den här fornlämmningen benämd som Odens grav och de sägner som finns hävdar det samma, menar Jan_olof Berglund i hembygdsföreningen.

Kevin Schot hävdar att oden ligger begravd vid Flistad kyrka i Kung Ranes hög. Rane är ett annat namn för Oden, säger Kevin. Men ordförande för Odensåkers hembygdsföreningen är av en annan uppfattning. Enligt honom finns Odens grav på vägen in mot gamla fågeltornet cirka 300 meter söder om kyrkan i Odensåker.

– Odensåker betyder just Odens åker, berättat Jan-Olof när han kliver in genom grinden til den gamla enehagen. Han följer en gammal stig till dess att han kommer fram till en stor tall. Det här är riktmärket. Och där, in mellan träden skymtas en stor flat sten i marken.

– Det är ingen som vet hur stor stenen är men de flesta är övertygade om att det är ett klippblock och inte ett berg som skymtar genom jorden.

Skrifter från 1200-talet
Enligt Jan-Olof omnämmns platsen som Odens grav i skrifter första gången och i samband med det nämns fornlämningen. Men självklart kan vi inte säga att vi vet att det här är Odens grav, men sägner och mycket annat tyder på det.

Ladda ner och läs hela tidningsurklippet här 

38 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar