När Vättern hånskrattade.

Om jag säger, att jag en gång hört Vättern skratta, så tror folk, att jag ljuger. Men ändå var det dagsens sanning, Jag hörde sjön skratta ett skallande hånskratt, och jag var inte ensam om att höra det. Jag var bara pojken då, tio, kanske 12 år gammal. Just där fiskare Korall bor nu, bodde då en gammal gubbe som hette Per Jonssa. Han var ingen fiskare, men han for ofta sjövägen fram.

Nu var det så, att en fyrvaktare på Fjuk som hade gott rykte som spåman hade spått gubben, att han skulle drunkna. Men åren gick, utan att spådomen tycktes bli uppfylld. Gubben vart mer och mer stursk. Di har spått mej, att ja ska drunkna, brukade han säga, men än så länge har jag klarat mig. Nu var det så, att gubben Per Jonssa fick ved ur Fålehagen, och den brukade han dra hem på kälke om vintrarna.

En morgon hade han åkt förbi hos oss i Södra Freberga med sin kälke . Vi såg honom, far och jag. Men rätt som det var kom en trädgårdsmästare och talade om, att han hade fått påringning från Råssnäs. Där hade de hört någon ropa. Det lät alldeles, som om en människa hade hållit på att drunkna i närheten av Dynudden. Då är det Per Jonssa, sa far. Far visste att det fanns en vak öppen vid Dynudden.

Han tog trädgårdsmästaren med sig dit. Vid vaken låg ett par handskar på iskanten. På botten syntes Per Jonssa, men det gick inte att ta upp honom, förrän far och trädgårdsmästaren hade fått ut en båt i vaken. Då tog de upp Per Jonssa. Mor och jag stod ute på gårdsplanen och i samma ögonblick som gubbarna drog upp Per Jonssa, hörde vi ett skallande hånskratt från sjön. Det lät, som om skrattet hade följt sjölandet tills det dog bort på avstånd.

Jag minns det där skrattet så tydligt, att jag kan höra det än i dag . Mor talade om det många gånger, och vi kunde inte få någon annan förklaring, än att det var Vättern som hade hånskrattat, för att Per Jonssa hade skräppt med att han hade klarat sig från att drunkna.

Henning Nyblom 27/6 -53 Folktro och folkliv i Östergötland Elis Åström Nr 264

234 views

print


image_pdfPDF
(Visited 21 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.