Morfäbodarna

Morfäbodarna

På natten, vid midnatt, ska tre fotsteg höras eka från träbron över ån, förklaras det. Och tydligen skulle dessa fotsteg vara bevittnat av ”många förskräckta fäbodstintor”.

Anledningen till att det var just stintorna som hörde detta ljud berodde varken på att de var mer benägna att tro på spöken eller att de var mer räddhågade än männen – det var helt enkelt så att det oftast var unga kvinnor som bodde i dessa fäbodar om sommaren och hade i uppgift att ta hand om djuren.

Det var dessutom inte enbart någon med tunga fötter som sades befinna sig på platsen. Även det mystiska väsendet vittran skulle husera i skogen i området. Så här beskrev en fru Britta Löfroth om när vittran uppenbarade sig:

”Avte storstön bortanför Partadises såg jä’n kvinn i en ällrö klänning, åsså var he en kohop etter. Å he hårt je, men inte såg je nanting, men hårtes he jort dem. Men je forsto ju at he var vittra å kräka hennars, så he va baa å väänta opa overe.”

Vittnesmålet är skrivet på lövångersmål. En ungefärlig översättning:

”Vid den stora stenen bortanför Paradiset (ett ortsnamn) såg jag en kvinna i en eldröd klänning, och så var det en hop med kor efter henne. Och jag hörde dem, jag såg dem inte, men nog hördes de. Men jag förstod ju att det var vittran och hennes djur, så det var bara att bara att vänta på ovädret.”

Text: Åsa Samuelsson

6 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DanishEnglishFinnishHindiNorwegianSwedish