Malöga Djävulen

Det hände sig en gång för mycke länge senna att en luffare kom strykande vägen fram genom socknen. Han kom från Malöga-hållet. När han kom ett stycke norr om Malöga, så fick han se ett stort grant hus. Där gick han in och bad om mat och logi. Det skulle han allt få, men de hade så orimligt brått, för de väntade främmande på kvällen.

Han frågade, vad det var för en främmande, de väntade så där dags. “Jo”, svarade de, “gästgivaremora i Malöga ska komma hit i kväll”. — “Det kan jag inte tro”, svarade luffaren, “för jag var inne där för en stund sedan, och då låg hon för döden.

Jag kunde varken få mat eller ligga där för den skull.” Han satt emellertid stilla på bänken och åt. Som han satt där, så kom de med denna käringa, och han kände igen henne, men hon hade Skam och hans åhang med sej.

De tog och la henne i en kista och sänkte ner henne genom golvet. När luckan slog upp, så var det blå låga därnere. När han såg denne styggelsen, så föll han på knä vid pallen, knäppte ihop händerna och bad en bön. Men när han hade bett bönen till slut, så fick han se att han stod på knä vid en stubbe i skogen.

Värmlandssägner S. 18.

160 views

print


image_pdfPDF
(Visited 20 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.