Malleus Malefi carum

Under 1480-talet publicerades Malleus Malefi carum, Häxhammaren, den mest infl ytelserika instruktionsboken för häxjakt. Den användes inom både protestantiska och katolska områden under häxprocesser fram till slutet av 1600-talet.

Två munkar ur den katolska Dominikanorden skrev boken som länge förblev den viktigaste handledningen i jakten på Satans bundsförvanter och hantlangare. Under en tid var den den näst mest sålda boken efter Bibeln. Häxhammaren var inte ett beställningsverk av kyrkan.

En av författarna dömdes faktiskt själv av inkvisitionen 1490, men boken fortsatte publiceras och efterfrågas allteftersom folk sökte botemedel mot häxeri.

Häxhammaren består av tre delar. Första delen skall bevisa att häxor finns, andra delen beskriver hur häxeri bedrivs och tredje delen hur häxor upptäcks, hur rättegång och förhör mot dem skall drivas samt hur de skall oskadliggöras.

Djävulens frestelse.

Häxhammaren var inte den enda handboken. Den första tryckta bok som 1495 utgavs på svenska språket var Bock aff dyäffwlens frästilse – enbok som handlar om att lära allmogen att stå emot det onda.

Sven Hallberg

96 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar