Kungarna på Borga och Näsbo

Den äldsta sägnen som lever på folkets läppar omtalar att det fordomtima fanns tvenne konungar funnits på Visingsö, den ene på Borga och den andre på Näsbo. Då oenighet en gång uppkom dem emellan beslöt Näsbokonungen att skifta ön i tvenne hälfter och skilja dem åt genom en djup grav. För detta ändamål vidtalade han trollkarlen Gilbertil i Ölmestads socken på Östgötaandet, vilken åtog sig arbetet och började gräva nära Näsbo, där djupa hålor ännu leda under jorden.

Detta behagade icke Borgakonungen, som först i godo sökte förmå Gilbertil att avstå från sitt förehavande; men när detta icke hjälpte vände han sig till en annan beryktad trollkarl, Kettil Runske i Habo socken i Vestergötland.

Denne lovade sitt biträde. När han anlände till Visingsö hade Gilbertil redan hunnit med sitt arbete över halva ön och grävde som bäst strax norr om Kumlaby.

Kettil Runske befallde honom upphöra, men tillsägelsen upptogs med hån och förolämpningar. Då kastade Kettil mot honom sin med runor besatta trollkavel. Gilbertil fångade kavlen i luften med bägge händerna, men dessa fastnade så att han ej kunde komma lös. Han försökte då bryta sönder staven med fötterna, men även dessa fastnade, och slutligen, när han gjorde ett försök att lösgöra sig med tänderna fastnade även dessa. I denna ställning kastades han av Kettil på en utbredd tjurhud, i det denne uttalade följande förbannelsedom:

Räkna ett år
För hvarje hår,
Ur huden går;
Du förr ej frihet får.

Derpå lät Kettil honom nedsjunka i jorden. Ett djupt gyttjehål på Kumlaby äng kallas än i dag för Gilbertils håla.

En kärraktig sträcka, som fordom gått från Vetterstranden strax norr om Näsbo slottsruin förbi Stigby uppåt Kumlaby, utvisas af befolkningen såsom spår efter Gilbertils grävning. I sjelfva verket är denna sträcka nu icke märkbar förrän väster om Stigby, varifrån den fortgår väster om landsvägen till den s.k. Syltahage på Kumlaby ägor och slutar vid den runda fördjupning i hvilken Gilbertil tros ligga bunden.

Ännu i början av förra århundradet (1700-talet) var tron på sagan om Gilbertil och Kettil Runske så stor att landshövdingen i Jönköping Lindehjelm och arkiatern Urban Hjärne uppdrog åt kronobefallningsmannen i Tveta härad Girs, att med några behjärtade män undersöka hur det förhöll sig med Gilbertils grävning.

Anlända till Visingsö fann de i en strandbacke mellan Näs och Stigby tvenne djupa hål vilka omtalades vara lämningar efter Gilbertils grävningsarbeten. I desamma inkröpo tre karlar och funno, efter att en stund hava krupit på händer och fötter, gångarna utmynna i en gemensam underjordisk håla, i vilken en så förskämd luft mötte dem, att de måste begifva sig tillbaka.

ur Svenska Familj-Journalen 1874

236 views
print

image_pdfPDF
(Visited 25 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
error
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.