Kumlapigan

Den så kallade Kumlapigan var dotter till kyrkoherden Johannes Laurentii i Kumla och hette Margareta. Hennes uppenbarelser bestod av såväl visioner som auditioner och de pågick under en längre tid vid årsskiftet 1627-28. I samband härmed förekom andra undertecken som röster och rop om Guds förbarmelse i  skyn och musik därifrån.

Hon sades tre gånger ha varit död och tagen till himlen där hon sett Guds härlighet. Efter påstådda angrepp av djävlar och besök av änglar, angreps prästdottern av misströstan om saligheten och utslungade grova hädelser.

Hon sades då vara besatt av onda andar. Slutligen predikade hon för folket om bot och bättring. Ett stort antal människor strömmade till för att se och höra den unga flickan som upplevt möten med änglar och djävlar. Bland dem fanns ett flertal prästmän. Kumlapigan sades också ha spådomsgåvan.

Margareta förordade i sin förkunnelse lördagshelgd och varnade för svåra synder. Hon uppehöll sig främst vid lyxen i kläder och då särskilt vid den i  kvinnor nas klädedräkt. Hon varnade för bruket av valkar, tornvalkar, breda huvudkläden och vida hättor, vida kragar och stora prästkragar, snören och silke på kläder, hålskor, skoband och rosor. Hon förbannade sporrar, pärlbesatta sammetsbindlar och pärls tickade sammetsskor, långa tröjskört, snörringar och kedjor av silver. Hon fördömde vida taftförkläden, krokärmar, med snören besatta muffar, blå stärkelse och andra nymodigheter.

FåIangligheterna räknades inte som här enbart upp å rad utan fogades in i predikningar i ordvändningar som:

“Djävulen dansar på valkar … Blå stärkelse är djävulens spyor, vit stärkelse är Herrans välsignelse … Små skoremmar håller Kristus av … Högrard skall ryka av. “

Det var dock inte själva budskapet i  Kumlapigans förkunnelse, som främst upprörde kyrkans företrädare och väckte anstöt, utan hennes kön. Att en kvinna gav sig till att predika var det mest betänkliga. I en överskrift till ett samtida arbete som berör händelserna formuleras avståndstagandet med följande ord:  Om kvinnors predikningar, som mycket sker i denna världens sista tid.

170 views

print


image_pdfPDF
(Visited 19 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.