Katthamra gård

Katthamra gård och vandrarhem där det sägs synas ett spöke efter en piga som anklagades för att vara häxa och avrättades på brinnande bål. Avrättningen skedde 1679 på stora torget i Visby inför en stor publik. Anklagelserna var att hon skulle ha ätit barn och haft sexuella förbindelser med bland annat satan själv.

Landsdomare Nils Madsen Braad yrkade att hon skulle torteras med glödgade tänger innan hon brändes, vilket dock inte gjordes. Enligt vittnen så uppförde hon sig lugnt och behärskat under hela avrättningen. Hon ”tycktes inte stort frukta sig för döden, stigandes friskt uppför bålet”.

En påse krut band om hennes hals för att döden skulle komma snabbare. Hon talade lugnt med bödeln, ”låtande sig av honom till händer och fötter järnslås”, och kom med svar på tal då prästerna kom med sina förmaningar. Då en av hennes döttrar ropade till henne att bekänna sina brott ”gav hon sin dotter i den ondes våld och förbannade henne för evig tid.” Sedan tändes bålet. Det sägs att hon dog utan att skrika och utan smärta, vilket togs som ännu ett bevis på hennes skuld, eftersom häxor inte troddes kunna känna smärta.

Hennes vålnad återvände dock tillbaka till det här huset där hon fortfarande kan synas och höras.

65 views

print


image_pdfPDF
(Visited 7 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
error
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.