Teslas Jordbävningsmaskin

1893 beviljades Tesla patent på sin ångdrivna mekaniska oscillator vars vibrationer kunde användas för att generera el. Som han senare skulle berätta för reportrar började det skaka sitt New York City-laboratorium så våldsamt att det nästan tog ner byggnaden när han kalibrerade den här maskinen för ett experiment .

”Plötsligt flög alla tunga maskiner på platsen runt. Jag grep en hammare och bröt maskinen. Byggnaden skulle ha varit nere om våra öron på ytterligare några minuter.

”Utanför på gatan fanns pandemonium. Polisen och ambulanser anlände. Jag sa till mina assistenter att inte säga någonting. Vi sa till polisen att det måste ha varit en jordbävning. Det är allt de någonsin visste om det. ”

Detta gav Tesla inspiration för sin telegeodynamiska oscillator – en jordbävningsmaskin – som skulle kunna användas av forskare för att upptäcka jordens geologiska egenskaper och för ingenjörer och prospektorer att lokalisera mineral- och metallmalmfyndigheter under jord.

Han fick aldrig bygga sin jordbävningsmaskin, men forskare och ingenjörer använder samma princip idag för att göra exakt som Tesla föreställde sig .

185 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar