Huvudlöst på Krapperups slott

HÖGANÄS. Spöket Laban, Vita damen, Poltergeist och den huvudlösa jägaren. Det finns många exempel på övernaturliga ting både i modern och historisk tid. På Krapperups slott spökar det som bara den. Peggy Larsson är 90 år. På femtiotalet lärde hon känna Wanda Gyllenstierna som tillhörde familjen Gyllenstierna på Krapperups gods. Genom väninnan bjöds Peggy in i den mytomspunna värld av sägner och historier som Krapperup omges av.

Ett huvudspöke
Flera år senare ledde Peggy Larsson de spökvandringar som anordnades på godset, och som på många andra gods i landet finns det flera spöken på Krapperup och Peggy känner till alla.

– Huvudspöket heter Johan Gyllenstierna. Han bodde på herrgården i slutet av 1700-talet och jag har väninnor som sagt att de sett honom i gästrum fyra.

Inte sett några
Själv har Peggy inte sett några spöken, men hade hon fått välja hade hon velat möta Johan Gyllenstierna när han hemsöker i sin blåa sammetskavaj.

– Han sägs komma in genom den stängda dörren i gästrum fyra och ställa sig vid den mycket vackra vita sängen och gråta. Men när man frågade vad som är fel, då försvann han, säger hon.

Tror inte själv
Peggy Larsson säger själv att hon inte är synsk och tror att det är därför hon inte sett de spöken som bor på Krapperups gods.

– Jag tror på spöken på sitt sätt men eftersom jag inte är synsk tror jag inte att jag kan se dem, säger hon.

Huvudlös jägare
På slottet bor också den huvudlösa jägaren som irrar runt i parken och i gästrum elva syns ibland ett avtryck i den bäddade sägen som efter att ett barn legat där. Vill man ha en spännande nyårsafton kanske Vita damen som bor på slottet kan liva upp. Hon kommer en gång om året och sägs speglar sig i matsalen precis innan tolvslaget. Men varför hon kommer till godset har Peggy en egen teori om.

– Det finns ingen synlig spegel i matsalen, men lyfter man ner ett stort porträtt från väggen finns det faktiskt en spegel där bakom. Men bredvid den spegeln hänger ett porträtt på hennes väldigt stiliga man, säger hon.

Källa: Lokaltidningen, Helsingborg

334 views
Johan Gyllenstierna i blå sammetskavaj hänger på ett porträtt i herrgårdens matsal. Enligt spökexperten Peggy Larsson är han huvudspöket på herrgården. Foto: Frida Nilsson
I gästrum har Johan Gyllenstierna visat sig för gäster genom åren. Han sägs ställa sig vid gaveln av sängen i rummet och gråta. Foto: Frida Nilsson
print

image_pdfPDF
(Visited 39 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
error
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.