Herr Paul

Herr Paul Går du in i kyrkan finner du ett porträtt av prästen Paul Enertsen framme vid koret. Det var en märklig präst. Herr Paul, som han kallades, predikade varje söndag både i Glimåkra och Örkeneds kyrkor. Han hade ingen fast tjänst och önskade gärna få pastoratet. Men både bönderna och biskopen var emot honom. En söndag efter avslutad gudstjänst red han den långa vägen till Stockholm för att be kungen skänka honom pastoratet.

Han kom fram mitt i veckan. Han fick företräde inför Karl XI, som tyckte att prästen hade annat att göra än att rida genom hela landet.
– Vem sköter nu kallet? frågade kungen.
– Det gör jag, ers majestät, svarade herr Paul.
– Såå, men vem predikade där i söndags då? dundrade kungen.
– Det gjorde jag, svarade prästen.
– Men vem ska predika där om söndag då? fortsatte kungen.
– Det ska jag, genmälde prästen lugnt.
– Ja, hinner du hem till söndag och predika i båda kyrkorna är pastoratet ditt, sa kungen.

Herr Paul satte av hem och nådde Örkened lördag kväll. Han predikade där på söndagen och redan sedan vidare till Glimåkra. Men en soldat som var herr Pauls fiende och inte ville se prästen som kyrkoherde beslöt att hejda honom på hans väg till Glimåkra. Han gömde sig bakom ett stort stenblock vid en krök av ridvägen mellan Lönsboda och Glimåkra. När herr Paul, inte ont anande, kom ridande försökte mannen rida omkull prästen. Men det skedde tvärt om och Herr Pauls fiende ropade:
– Drag åt helvete!
– Det får du själv göra, ty jag ska till Glimåkra och predika.
Halv tolv nådde herr Paul Glimåkra kyrka och började predika. Om du betraktar målningen av herr Paul noga, ser du att han håller en klocka i handen som just pekar på halv tolv.

Den väldiga stenen där fiende låg i bakhåll kallas för Prästastenen och den hittar du på den vänstra sidan av landsvägen om du kommer söderifrån, strax norr om Östra Göinge kommungräns mot Osby.

Herr Paul prästvigdes till Glimåkras och Örkeneds prästkall 1674 och dog 1718.

203 views

print


image_pdfPDF
(Visited 14 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
error
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.