Hammars gård

En ärrig, enbent och enögd vålnad hemsöker Hammars gård och skrämmer alla besökare på flykten. Det är Sophia Lowisa Soop som härskade där 1704-1745 och hon var skrämmande nog även i detta livet.

Hennes vilda fester, där hon slogs och söp som en karl och har beskrivits som ett hår av hin. Detta gav gården ett mycket dåligt rykte i trakterna. Även på marknaden i Kristinehamn var hon i slagsmål där hon fick benet avsparkat och en annan gång miste hon ena ögat.

Trots att hon fick en extra tung stenhäll över sin grav i Väse kyrka, skrämmer hon fortfarande herrgårdens besökare med sitt ärriga, enbenta och enögda vålnad. Sofia Soop är även känd som den ”vita frun”. Hennes sovrum sägs vara hemsökt av onda andar. Bland annat har det inte gått att tapetsera i rummet då tapeterna bara trillat ner. Medium och andra som säger sig känna av spöken vill inte gå in i huvudbyggnaden.

FAKTA:
Den mytomspunna gården Hammar ligger på vägen ut mot Arnön i Väse socken, och hör till de gårdar som tidigast omnämns i Värmlands historia.Första gången omnämns den i ett pergamentbrev från år 1268 då lagmannen Höld Stråhle skänker gården till Riseberga Arnön för sin själs frälsning. Hur länge gården stannade i klostrets ägo är oklart men under medeltiden beboddes gården av lagmanssläkten Vinge för att under 1600-talet hamna i släktens Soops ägo.

138 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Contact Us