28 000 år gammal lejonunge

2018 hittades en grottlejonunge vid en flodbank i Sibirien. Nu visar en ny studie från Stockholms universitet att det handlar om en hona som levde för 28 000 år sedan.

Lejonungen, som har fått namnet Sparta, var mellan en och två månader gammal när hon dog. Fyndet är unikt i sitt slag då lejonets tänder, klor och morrhår har bevarats.

– Sparta är troligen det bäst bevarade djuret från istiden som någonsin har hittats, och det är mer eller mindre oskadat, bortsett från visst slitage, säger Love Dalén, professor i evolutionär genetik vid Centrum för paleogenetik vid Stockholms universitet och även en av författarna till studien.

Det sibiriska lejonets päls liknar den som afrikanska lejon som lever idag har, men att den ändå skiljer sig i vissa avseenden, skriver forskarna. Den tjocka och långa underpälsen är troligen det som hjälpt dem att klara av det kalla klimatet.

Liknande fynd i Rysslands vidsträckta sibiriska region har gjorts med allt större regelbundenhet. Klimatförändringarna värmer upp Arktis och har tinat upp marken i vissa områden som länge varit låsta av permafrost.

Källa: Reuters

122 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Contact Us