Görvälns slott

Självaste slottet har inget direkt omtalat spöke. Däremot så stryker en ondskefull vit kvinnoskepnad runt på ägorna kring slottet. Hon kallas för Skogsfrun och har visat sig i såväl dagsljus som mörker. Om man får syn på henne gör man bäst i att undvika konfrontation. Hon sägs vara allt annat än vänlig och ju närmre hon är sitt offer ju mer kommer denne att råka ut för olyckor, sjukdom och död. Runt slottet finns en del skogsstigar där hon sägs vara och hon har skrämt upp barn som lekt på och i närheten av dessa. Det sägs att hon slagit sönder deras leksaker och lämnat barnen springandes skrikande från platsen.

Andra som kommit i kontakt med henne har fått utslag, hög feber och även dött till följd av detta. Man har genom tiderna försökt att mota hennes förbannelser genom olika typer av ritualer och  besvärjelser, bland annat hällde man smält bly över kroppen på de stackars offren. Om detta verkligen hjälpte förtäljer inte historien.

En annan historia om Görväln berättas av en kvinna som vuxit upp på slottet. Hon berättar om den tid då slottet hade en intilliggande ladugård och hur de då såg ett väsen, manifesterat som ett svävande matt eldklot, besökte ladugården om nätterna och fick korna att råma högt av skräck. Inte bara djuren blev utsatta för detta utan även människorna på och kring gården jagades av det hotfullt oförklarliga fenomenet.

FAKTA

Görväln omnämns för första gången 1478, då riddare Nils Fadhersson bekräftar att han gjort ett markbyte med ärkebiskopen Jöns Bengtsson Oxenstierna. När Gustav Vasa drog in kyrkans mark till staten hamnade också Görväln i kronans ägo. Görwälns slott, är ett slott och tidigare säteri i Järfälla socken i Järfälla kommun i nordvästra Stockholms län i Uppland.  Görvälns slott ligger vid Görväln, en fjärd av Mälaren. Slottet, som totalrenoverades 2008 och är byggnadsminnesskyddat, inrymmer idag hotell- och restaurangverksamhet.

266 views

print


image_pdfPDF
(Visited 24 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
error
5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.