Gimo herrgård

Detta är berättelsen om herrgårdsspöket Sofia som hade sitt sovrum på herrgårdens övervåning, där hon idag spökar och flera gånger har setts smyga omkring. I lugnet på Gimo Herrgård är det lätt att koppla av.

Men skulle det ändå vara så att du har svårt att somna eller vaknar upp skräckslagen mitt i natten, är det mycket troligt att du har blivit uppmärksammad av vårt eget herrgårdsspöke. I sjöflygelns korridor och i herrgårdens lönngångar har hon vid ett flertal tillfällen skymtats smyga omkring och skrämma upp hotellets gäster.

Men vem är hon egentligen? Jo, så här var det. Under 1800-talet, då Sveriges storindustrier byggdes upp och smedjans hammare fortfarande gick på högvarv, huserade släkten Reuterskiöld på Gimo Herrgård. Carl Leonard Reuterskiöld var kammarherre och spenderade större delen av sin tid i Stockholm. I Gimo bodde hans hustru Sofia. Sofia tillbringade större delen av sitt vuxna liv bland de uppländska vallonbruken och hade sitt sovrum på herrgårdens övervåning, direkt vid trappan när man går upp från det som idag är hotellets foajé.

Carl Leonard och Sofia hade varsitt sovrum. Carl Leonards sovrum är idag en vacker salong på herrgårdens övervåning och i detta rum finns en lönndörr och trappa ner till vad som idag är en konfidensmatsal men som under Carl Leonards tid var betjäntens bostad.

Idag kan vi inte bevisa något och även om man inte gärna vill dra något namn i smutsen, så ryktas det att det inte bara var betjänten som använde denna lönngång, utan även Carl Leonards älskarinna. Detta är en nog så god anledning för Sofia att gå igen och det är inte heller så svårt att förstå att de flesta av hennes offer är gifta män, för vilka hon verkar känna ytterst lite sympati. Hon har aldrig skadat någon, men tycker om att möblera om och flytta på saker. Vill du ha en chans att träffa vårt herrgårdsspöke Sofia – boka en weekend eller din nästa konferens på Gimo Herrgård.

Källa: Gimo herrgårds hemsida

52 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar