Gatenhjelms spöke

Lars Gatenhjelm och hans hustru ligger i var sin sarkofag i Onsala kyrka, men de har sagt, att Gatenhjelms lik blev taget upp och flyttat till Härtena, för han spökade. Det var buller och bång och oväsen på hans gård Gatan för jämnan.

Därför blev han flyttad till Härtena, men han spökade lika befängt där. En fiskare blev anropad av Gatenhjelm en gång. Han rodde intill och frågade, vad han ville. “Jo, du ska skaffa mej några buntar spön”, sa Gatenhjelm. Ja, fiskaren rodde i land och skar spön och rodde tillbaka till Härtena och kastade dem i land till Gatenhjelm.

Och en stund efter hörde fiskaren, hur det började vina, pipa och skrika och ha sej. “Hörde du jag slog?” frågade Gatenhjelm. “Ja, masa’n mer!” sa fiskaren. Då började det vina igen likadant, men fiskaren knata därifrån så kvickt han förmådde. Det var någon sorts andar, som ville störa Gatenhjelm. Det var nog sådana, som han varit i strid med, medan han levde.

Han höll på och spökade där en längre tid, och folk blev mycket oroade. Någon hade hört, att om de körde ner en grov järnstång rätt igenom liket, skulle han inte kunna spöka mer utan ligga stilla. Det gjorde de med Gatenhjelms lik, och sen blev det lugnt.

Hallandssägner

90 views

print


image_pdfPDF
(Visited 21 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
error
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.